Lodewijk Deleu van de site ikwashier.live blijft zijn reeks over orgeldraaiers aanvullen. Recentelijk bezocht hij Robert 'Bertje' Vroman:

Robert heeft het ook over kermis vroeger en nu:

Er zijn ook nog filmpjes met Robert en zijn orgels 't Dametje en Le Gitane.

2022mmrOp Mechanical Music Radio – een online radiozender opgericht door James Dundon met 24/24 muziek van automatisch spelende instrumenten – is het vanaf nu ook mogelijk om uitzendingen te herbeluisteren op momenten waarop het u uitkomt!

logosfoundationOp zijn blog "zingend straatmuziek, draaiorgel Pier 'n lala" heeft Pieter Van Puyvelde een interessante tekst geplaatst over de Stichting Logos, opgericht door Godfried-Willem Raes. Pieter heeft er ook enkele links bij geplaatst naar boeiend beeldmateriaal.

Uit de tekst op Pieters website citeren we graag onderstaande zinnen:

Maar zoals alles duren schone liedjes niet lang, het zou spijtig zijn dat deze collectie van vernieuwende muziek en de kennis van klassieke instrumenten electronische manier te bedienen zou verdwijnen, de collectie geniet faam in het buitenland.
Willem zeg hier het volgende over:

Gezien het volkomen onrechtvaardig volledig wegvallen van onze strukturele betoelaging kunnen we al sedert 2017 geen verdere receptieve koncerten meer organiseren.
Musici en ensembles die van onze infrastruktuur gebruik willen maken voor koncerten, kunnen dit wel nog kunnen doen mits betaling van de kosten. Welkom zijn ze alleszins. We stellen onze toch wel unieke ruimten graag ter beschikking voor projekten die aansluiten bij ons profiel en onze werking.
Wel gaan we in de mate van het mogelijke door met regelmatige toonmomenten rond onze eigen nieuwe produkties met, rond en voor het unieke robotorkest.

Hoewel de muziek die door de creaties van de Stichting Logos wordt voortgebracht misschien niet meteen in de lijn ligt van wat orgelliefhebbers verwachten, is het zeker de moeite om deze verzameling en een concert bij te wonen, al was het maar om de stichting een duwtje in de rug te geven. Wie de creaties op de website van de Stichting Logos bekijkt, zal merken dat er veel raakpunten zijn met 'onze' orgels en andere mechanische muziekinstrumenten.

 

Op 22 december 2022 vindt er een goede voorstelling plaats, die een reprise is van een voorstelling op de Gentse Feesten van 2022.

Mogelijks is er ook voorstelling op 26 januari 2023 (als het dan nog lopende is, gezien de opheffing van de subsidies en/of energiekosten van het centrum).

Voor de orgelliefhebbers is het zeker een meerwaarde, misschien niet voor de dans maar zeker voor de soorten orgelpijpen en de sturing met midifiles.

De kostprijs is slechts 12 €. De concertzaal (Bomastraat 26) ligt op 15 minuten stappen van het station Gent Dampoort. (De locatie is ook met de auto bereikbaar maar hou rekening met de Lage-Emissiezone!)

Niet onbelangrijk: indien er een 10-tal geïnteresseerden zijn, kan Pieter meer in het gehoor liggende muziekstukken aanvragen. Wie interesse heeft, kan contact opnemen met Pieter op Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Op 17 september 2022 overleed Leon Thommis, bekend in kermis- én draaiorgelmiddens (de familie Thommis bezat in haar geschiedenis o.a. de Decaporgels de "Geweldenaar" en de "Magistra"). De Franstalige nieuwszenden BX1 maakte enkele jaren geleden een korte reportage over Leon:

 
 
 
 

Er was bijzonder veel mediabelangstelling voor het BK Orgeldraaien in Geraardsbergen op zaterdag 17 september 2022.

We vermelden vooreerst graag het filmverslag dat Lodewijk Deleu, van de website ikwashier.live maakte:

Lodewijk maakte in het kader van "Beginnen met Ergdoed" ook vier podcasts  die het beluisteren meer dan waard zijn:

 

TV OOST maakte ook een reportage over het BK.

 

Kersvers kampioene Vera Steenput plaatse ook drie filmpjes van haar presentatie rond "sterven en rouw" op het BK:

 

Fotoverslagen zijn te vinden op Google:

 
 
 
 

Wij vernamen tot onze grote spijt dat Willy Jacops overleden is. Willy was jarenlang een graag geziene liefhebber die met veel enthousiasme de liefde voor draaiorgels uitdroeg.

We wensen alle nabestaanden veel sterkte toe bij dit verlies. Moge hij in vrede rusten.

De uitvaart vindt plaats in intieme kring. Wie het wenst, kan via de website van het rouwcentrum een deelnamebetuiging plaatsen.

In memoriam: Willy Jacops

Belgisch Kampioen Orgeldraaien 2022 Vera SteenputOp zaterdag 17 september 2022 vond in Geraardsbergen het Open Belgisch Kampioenschap Orgeldraaien plaats. De weergoden waren ons iets minder goed gezind maar de sfeer was er niet minder om!

Net als in 2018 mocht Vera Steenput de Wisselbeker Geert Hoste in ontvangst nemen als nieuwe laureaat van het kampioenschap. De Stad Geraardsbergen schonk de Ereprijs Etienne Hernou aan Norbert Vroman.

Deelnemers Open BK Orgeldraaien Geraardsbergen 2022

 
 
 

Op Youtube is een mooi filmpje te vinden van een Franse tv-uitzending uit 1992 waarin o.a. de Mortierorgels van Herzeele maar ook noteurs Paul Eynard en Antoine Bitran alsook de familie Fournier, Alain Vian, … te zien zijn:

Ledentoegang

Nog geen account? Stuur een e-mail naar webmaster@mechamusica.be met uw volledige naam (en eventueel lidnummer). Dan maken wij voor u zo snel mogelijk een account aan!

Bezoekers

Vandaag: 45

Totaal: 259752

Ga naar boven