Tekst en foto's: Uwe Gernert

einsiedeln2017Voor het 13de internationale orgelfestival in Einsiedeln reisden we af naar Zwitserland op 12 augustus 2017.

Onze vriend Peter X. Bürgisser (www.drehorgel-schweiz.ch) had opnieuw ongeveer 30 orgeldraaiers uitgenodigd, ruim voor het festival. Na de ochtendlijke koffie in het hotel "Drei Könige" verzocht Peter de orgeldraaiers om in groepen te verzamelen en een plaats uit te kiezen om te spelen. Onder een straalblauwe hemel verspreidden de groepen spelers zich over de hele stad en onder ideale weersomstandigheden begonnen ze te spelen om 10.00 u.

De traditionele dienst in de kloosterkerk van "Maria-ten-hemelopneming", om 11.00 u., werd begeleid door drie orgels en hun spelers, namelijk Peter Bürgisser en Cyril Schulthess met hun Raffin-orgels, en Martin Zumbach met zijn zelfgebouwd cilinderorgel "Violinopan" - een instrument van grote klasse, met de grootste precisie gebouwd volgens traditionele methodes. Martin is ongetwijfeld een van de laatste personen in Europa die nog cilinders voor orgels vervaardigt.

Na de dienst, die werd bijgewoond door talrijke orgeldraaiers maar ook door pelgrims van over de hele wereld, speelden we verder in de straten. We mogen het wel een traditie noemen dat de lunch werd gesponsord door hotel "Drei Könige". Na de lunchpauze verspreidden de orgeldraaiers zich weer doorheen de stad. De publieke belangstelling was zeer groot dit jaar, en we voerden vele fijne gesprekken met geïnteresseerde bezoekers over het functioneren en de techniek van de orgels.

Dit jaar vond er ook een zogenaamd "Völkerfest" plaats in het Paracelsus-Park (een ontmoeting van verschillende culturen uit Afrika, Zuid-Europa tot Groot-Brittannië); de voorstelling van alle orgels en hun eigenaars werd in dit feest geïntegreerd. Elke orgeldraaier en zijn instrument werd voorgesteld door Peter Bürgisser, en dit werd door vele toeschouwers gevolgd. Het synchroon-spelen van twee Bacigalupo-orgels (waarover ik vorig jaar reeds schreef) vond ook dit jaar plaats - deze keer met 3 melodieën op nieuwe cilinders die gearrangeerd en genoteerd waren door Martin Zumbach. Voorwaar een bijzondere luisterervaring!

Na de voorstelling van de orgels kwamen de spelers traditiegetrouw samen in het naburige hotel vooraleer ze huiswaarts keerden.

Volgend jaar vindt het festival plaats op 19 augustus 2018. U bent van harte uitgenodigd om een kijkje te komen nemen in een bijzondere stad met een wereldbekend kloosters, en uiteraard weer veel orgels!

Bekijk Uwe's volledige fotoreportage hier of door op de foto hierboven te klikken.

Ledentoegang

Nog geen account? Stuur een e-mail naar webmaster@mechamusica.be met uw volledige naam (en eventueel lidnummer). Dan maken wij voor u zo snel mogelijk een account aan!

Bezoekers

Vandaag: 6

Totaal: 222744

Ga naar boven