38ste internationaal draaiorgelfestival in Berlijn
- Categorie: Beeld en geluid
Tekst en foto's: Uwe Gernert
Van vrijdag 30 juni tot zondag 2 juli 2017 vond in Berlijn het 38ste internationale Drehorgelfest plaats. Grote dank aan de "Internationale Drehorgelfreunde Berlin" en in het bijzonder aan Christa Hohnhäuser ("Jubel-Jette") voor de perfecte organisatie van dit zeer belangrijke evenement in het Duitse "jaar-van-het-draaiorgel"!
Het programma van dit jaar verschilde een beetje met dat van de voorbije jaren, omdat Axel Stüber - de laatst overblijvende bouwer van de oorspronkelijke Berlijnse straatorgeltjes in de moederstad van de orgeltraditie - zijn 40ste verjaardag van zijn firma vierde. Aldus stond op vrijdag reeds vanaf 11.00 u. het podium open voor alle orgelspelers die beschikbaar waren. De viering van Axels jubileum eindigde kort voordat de orgelspelers zich moesten klaarmaken voor het volgende gedeelte van het evenement.
Axel vond het een goed idee om n.a.v. zijn jubileum de orgelspelers uit te nodigen voor een lunch op zaterdag. Daarom vond de traditionele bijeenkomst in het restaurant van de Berlijnse zoo plaats op vrijdagavond na de aanmelding van de spelers. Daar vond ook de officiële opening van het festival plaats (dus niet op de Breitscheidplatz voor de Kaiser-Wilhelm-Gedächtniskirche), en wel door de burgemeester van Berlin-Charlottenburg-Wilmersdorf. Op diezelfde vrijdag werd in Duitsland de historische beslissing tot goedkeuring van het homohuwelijk genomen. Aangezien burgemeester Reinhard Naumann een officiële relatie heeft met zijn vriend, was de toespraak niet enkel orgelgerelateerd en werd er een 'dansje geplaceerd' ter ere van de genoemde beslissing.
Zoals de meesten onder jullie wel weten, was de Breitscheidplatz vorig jaar de locatie van een terroristische aanslag, vlak voor Kerstmis. Thilo-Harry Wollenschlaeger en zijn team - sinds jaar en dag organisatoren van het podium en de bier- en wijnstands op het plein - deden hun uiterste best om de omgeving te beveiligen, en we hopen dat ze dat zullen blijven doen in de toekomst. Het is niet zo vanzelfsprekend om de gebruikelijke dingen te laten doorgaan na zo'n aanslag, zeker niet als men rekening houdt met de bijkomende kosten.
{imageshow sl=40 sc=6 w=100% /}
Bij de grote parade op zaterdagochtend is de Kurfürstendamm geserveerd voor alle soorten cilinderorgels, en de voorbereiding daarvoor startte om 10.00 u. De deelnemers begonnen hun tocht vanop de Breitscheidplatz naar het verzamelpunt voor de parade aan de Bleibtreu-straat. Aangezien er dit jaar meer dan 180 deelnemers waren (met in totaal ongeveer 170 orgeltjes van alle pluimage), was de tocht over de Kurfürstendamm al een belevenis op zich. De terugtocht vormde zoals steeds een publieksmagneet. Het défilé duurde van 11.00 u. tot 12.00 u. en werd traditiegetrouw aangevoerd door een paardenkoets met daarin Reinhard Naumann en Margot Wolf, met haar 102 jaren de oudste draaiorgelspeelster ter wereld. Een festival zonder Margot kan ik me nauwelijks voorstellen; bovendien heeft ze - zolang ik me kan herinneren - ook steeds kleinste orgelspeelster ter wereld uitgenodigd in de koets, namelijk Barbara Bürgler uit Zwitserland.
Na de parade begon het helaas te regenen maar dat hadden de deelnemers kunnen verwachten, aangezien de donderdag ervoor niet minder dan 80 liter regen per vierkante meter was gevallen. Toch ging het evenement zonder klagen door: Christa verwelkomde 170 spelers uit 17 landen, en op zaterdag en zondag kon men de meeste spelers ook op het podium zien. Zelfs in de slechte weersomstandigheden liet het publiek het niet afweten: er was véél volk, zowel uit Berlijn als uit de rest van de wereld. 2 groepen waren bijzonder populair: uit Chili kwam een groep met orgelspelers en 4 kerels met drums ("Organilleros y Chichineros Lizana"), en er was ook nog de "Comparsa Juan y Rosa" met een orgel en andere instrumenten die ze virtuoos bespeelden. Sommige toeschouwers vonden echter dat hun professionele show iets te lang duurde.
De weersomstandigheden hadden niet slechter kunnen zijn: als het meezat, was het even een uurtje droog. Toch lieten de deelnemers de moed niet zakken en profiteerden ze van elk droog moment om hun orgels te laten weerklinken op de Breitscheidplatz en in de omliggende straten.
En wat zou het festival zijn zonder het concert in de kerk? Op zondag presenteerde Kurt Hohnhäuser om 15.00 u. in zijn welbekende, humoristische stijl 17 klassieke composities die gespeelde werden door orgelspelers uit de hele wereld. Zoals elk jaar verwelkomde de pastoor, Martin Germer, de artiesten en alle bezoekers op een zeer hartelijke manier, en hij herinnerde er hen ook aan dat muziek een van de redenen is waarom mensen zo graag samenkomen. Deelnemers uit Duitsland, Zwitserland en Japan speelden werken van Strauss, Händel, Pachelbel, … en ook enkele populaire nummers. De bezoekers werden ook uitgenodigd om mee te zingen (of te neuriën). Bedankt, Kurt, voor de onvergetelijke momenten!
Het internationale festival eindigde officieel op zondag 2 juli om 18.00 u. "Na het festival" betekent ook meteen "voor het volgende festival", en zodoende kwamen vele deelnemers nog eens samen in een nabijgelegen café om verder te praten …
Uiteraard bevelen wij een bezoek aan het festival volgend jaar van harte aan!