MechaMusica awardMechaMusica award

Met deze eretrofee wil MechaMusica personen of organisaties eren voor hun speciale verdienste binnen de wereld van de automatisch spelende muziekinstrumenten.

2008: Norbert Vroman - Lendelede - West-Vlaanderen

MechaMusica award 2008 - Norbert Vroman - Lendelede (West-Vlaanderen)

2009 - Dick van Minnen - Utrecht - Nederland

MechaMusica award 2009 - Dick van Minnen - Utrecht (Nederland)

Dick van Minnen, rechts op de foto, ontvangt de MechaMusica Award uit handen van Johnny Claes (foto: Ronald Pannenborg).

Dick van Minnen was 39 jaar lang verbonden met het restauratieatelier van het Museum van Speelklok tot Pierement.

2015 - Johnny Claes - Tisselt - Antwerpen

Op de Algemene Vergadering van MechaMusica vzw in 2015 werd de award toegekend aan Johnny Claes, die als eerste voorzitter vanaf de oprichting van onze vereniging in 2007 zijn nek heeft uitgestoken om MechaMusica vzw op de kaart te zetten – een taak waarin hij met verve is geslaagd. De award werd overigens in een nieuw kleedje gestoken: het bronzen beeldje is een ontwerp van Hilde Peeters. Op onderstaande foto (genomen door Bennie Tanghe) neemt Johnny Claes de award in ontvangst van huidig voorzitter Gilbert Duerinck:

MechaMusica award 2015 - Johnny Claes - Tissel - Antwerpen

2016 - Alois Broeke - Breda - Nederland & Robert Florizoone - De Panne - West-Vlaanderen

In 2016 kenden we twee MEMU-awards toe: eentje ging naar Alois Broeke die zich al jarenlang onvermoeibaar inzet voor het documenteren en behoud van de Belgische dansorgels en hun cultuur, en eentje werd geschonken aan Robert Florizoone, die zich jarenlang vele uren (en kilometers) inzette voor onze vereniging als event manager.

MechaMusica award 2016 - Alois Broeke - Breda - Nederland

MechaMusica award 2016 - Robert Florizoone - De Panne - West-Vlaanderen

2017 - Bennie Tanghe - Terneuzen - Nederland

Op onze Algemene Vergadering in 2017 mocht Bennie Tanghe onze MEMU-award in ontvangst nemen, als dank voor zijn jarenlange, belangeloze inzet voor onze vereniging op veel vlakken.

MechaMusica award 2017 - Bennie Tanghe - Terneuzen - Nederland

2020 - Björn Isebaert - Zingem - België

MechaMusica award 2021 - Björn Isebaert - Zingem - België

2021 - Tom Meijer - Goes - Nederland

In 2021 ontving Tom Meijer de award als eerbetoon voor zijn tomeloze inzet voor het boek 'De Mortier Story' en zijn decennialange noteerwerk.

MechaMusica award 2021 - Tom Meijer - Goes - Nederland

Het Open Belgisch Kampioenschap werd in 2004 voor het eerst ingericht in het Vlaams-Brabantse Eizeringen onder de auspiciën van Geert Hoste, die zelf een groot draaiorgelliefhebber is. Hiermee zijn we de eerste natie ter wereld met een landenkampioenschap orgeldraaien.

Open BK Orgeldraaien Geraarsdbergen 2022'Open' betekent dat zowel particulieren als professionele belgische draaiorgelspelers aan het kampioenschap kunnen deelnemen.

Sedert 2008 wordt het BK orgeldraaien ook op andere locaties georganiseerd. Naast de belgische titel strijden de deelnemers voor o.a. gewest en provinciale kampioenstitels. De winnaar ontvangt de wisselbeker Geert Hoste.

MechaMusica heeft een ruime ervaring in het organiseren en begeleiden van draaiorgelevenementen. Een BK vergt een minimale omkadering zodat dit niet belastend werkt voor de gastplaats. De ruime persbelangstelling in diverse media zet ook de organisatieplaats in de kijker.

In 2014 werd het BK orgeldraaien in Heist-aan-Zee georganiseerd. In 2016 was Maldegem onze gaststad. In 2018 was Heist-op-den-Berg aan de beurt, en in 2020/2021 was Maasmechelen onze gastheer; in 2022 trokken we naar Geraardsbergen en in 2023 worden we verwelkomd in Brasschaat! Welke stad wordt onze volgende gastheer? Gemeenten kunnen zich kandidaat stellen bij MechaMusica via het contactformulier.

Klik hier om een overzicht van de draaiorgelkampioenen te krijgen.

Wat je ook organiseert, MechaMusica maakt een voorstel op maat en zorgt steeds voor de juiste noot!

Dienstverlening

 • Braderij/batjes/dorpsfeesten
 • Bedrijfsevenement
 • Winkelcentra
 • Openluchtfestival
 • Kerstmarkt/Sinterklaas
 • Kinderfeest

Dienstverlening

 • Verjaardag
 • Jubileum
 • Senioren/zorgcentra
 • Kerkconcert

Dienstverlening

 • Open Monumentendag
 • Opening …
 • Binnen of buiten
 • Belgisch Kampioenschap Orgeldraaien
 • Voordrachten/symposium over automatisch spelende instrumenten


Dienstverlening

Van 1 tot 50 orgels, groot en klein, met en zonder zang, manueel of geautomatiseerd, …

MechaMusica heeft een ruime ervaring en kan beroep doen op nationale en internationale orgeldraaiers waaruit ze de beste voor uw evenement selecteert. MechaMusica heeft voor de meeste evenementen een overeenkomst met SABAM waardoor de auteursrechten voor de orgeldraaiers reeds geregeld zijn.

Klik hier om MechaMusica vrijblijvend te contacteren.

Het vroegere centralisatiecontract tussen MechaMusica vzw en Sabam is niet langer in voege! De volgende regeling geldt vanaf 2016:

 • Op evenementen georganiseerd door MechaMusica betaalt MechaMusica een vast bedrag per orgel (een kleine € 10,00).
 • Op andere activiteiten (privéfeestje, receptie, in een rusthuis, ziekenhuis, …) waar geen inkom gevraagd wordt en waar je dus voor eigen rekening speelt, moet je geen Sabam betalen.
 • Als je speelt op een openbare plaats, wordt je beschouwd als een straatzanger en een straatzanger moet geen vergoeding aan Sabam betalen. Je moet dus enkel zorgen dat je een vergunning/toelating hebt van de stad of gemeente waar je speelt.
 • Op een publieke manifestatie waarvoor bijv. geld wordt gevraagd, of die via affiches of aankondigingen wordt bekend gemaakt, moet de inrichter de Sabam-bijdrage betalen.
  (Een grijze zone kan zijn: een open-deur dag in een rusthuis waar verschillende muziekuitvoeringen worden geprogrammeerd. Gezien dit soort evenementen geen privékarakter hebben (want niet uitsluitend voor de bewoners) is in principe Sabam verschuldigd door de organisator (het rusthuis zelf dus)).

Klik hier om op de website van Sabam de componist van de gespeelde muziekstukken terug te vinden.

Als je speelt op een openbare plaats, wordt je beschouwd als een straatzanger en een straatzanger moet geen Sabam betalen. Je moet dus enkel zorgen dat je een vergunning/toelating hebt van de stad of gemeente waar je speelt.

In september 2007 werd MechaMusica opgericht: een Vlaamse vereniging ter instandhouding van(de cultuur van) het mechanische muziekinstrument.

Oprichting van MechaMusica vzw in 2007

MechaMusica vzw is de eerste Belgische vereniging die aandacht heeft voor mechanische muziekinstrumenten. Wij hebben volgende doelen:

 • de instandhouding van het nog aanwezige materiële erfgoed inzake automatisch spelende muziekinstrumenten alsook het beheren, ontsluiten archiveren, inventariseren, publiceren, tentoonstellen, informeren, documenteren, adviseren van alles wat in verband staat met deze automatisch spelende muziekinstrumenten. Bijzondere aandacht gaat naar belangrijk historische erfgoed voor België.
 • het stimuleren van de belangstelling voor automatisch spelende muziekinstrumenten, met de nadruk op voor België belangrijk historisch erfgoed.
 • om bovenstaande punten te bereiken: een gebouw in gebruik nemen of te verwerven en te beheren.

Een permanent gegeven is de encyclopedie: elk lid krijgt jaarlijks een selectie van artikels i.v.m. mechanische muziek die in een speciale MechaMusica-map thuishoren. Na verloop van tijd zal men als lid zo een waardevolle verzameling informatie bijeenkrijgen. Sinds kort is deze uitgave in kleur.

Ook informeert MechaMusica de leden via een digitale nieuwsbrief over alle voorbije en komende activiteiten aangevuld met nog vele bijkomende informatie.

Verder worden er in de loop van het jaar allerlei activiteiten en bijeenkomsten georganiseerd. In een ongedwongen sfeer komt U in contact met liefhebbers van mechanische muziekinstrumenten en kan U genieten van de muziek.

MechaMusica vertegenwoordigt tevens uw belangen bij de verschillende instanties. Het is ook via een overkoepelende organisatie in contact met Europese zusterverenigingen.

Hoe groter onze vereniging hoe meer we kunnen doorwegen in onderhandelingen. Uw lidmaatschap is hierbij doorslaggevend. U kan ons motto "Samen voor Meer!" mee in de praktijk brengen. Via "lid worden" krijgt U alle informatie om U bij MechaMusica aan te sluiten.

Ledentoegang

Nog geen account? Stuur een e-mail naar webmaster@mechamusica.be met uw volledige naam (en eventueel lidnummer). Dan maken wij voor u zo snel mogelijk een account aan!

Bezoekers

Vandaag: 40

Totaal: 259747

Ga naar boven