Tekst en foto's: Uwe Gernert

Het 36ste internationale draaiorgelfestival in Berlijn zit er weer op! Het begon op vrijdag 1 juli 2016 met de inschrijving en officiële opening door de burgemeester van Berlijn-Charlottenburg/Wilmersdorf om 18.00 u. op de Breitscheidplatz in het centrum van Berlijn, bij het herdenkingsmonument voor keizer Wilhelm. Het was weer een uitzonderlijk evenement. Na de openingsceremonie begonnen de festiviteiten – zonder orgels maar met een optreden van een band die muziek uit de jaren 1950 en 1960 speelde voor het grote publiek. Dé gebeurtenis van eerste gedeelte van het evenement is steeds de grote parade op zaterdagochtend op de Kurfürstendamm met allerlei soorten draaiorgels. Het défilé vindt plaats van 11.00 u. tot 12.00 u. op een strook van 1 km van de ‘Ku’damm’ met meer dan 120 orgels. Het défilé werd traditiegetrouw aangevoerd door een paardenkoets met daarop de districtsburgemeester van Berlin-Charlottenburg/Wilmersdorf Reinhard Neumann en de 101-jarige (!) Margot Wolf (Willy Jacops noemde haar onlangs nog de oudste draaiorgelspeler ter wereld). Margot draait nog altijd fier aan haar orgel en gaat er nog altijd voor.

Er was veel publieke belangstelling voor de orgelspelers en gelukkig regende het dit jaar niet tijdens het déflilé. De rest van de zaterdag speelden de orgels op en rond de Breidscheidsplatz voor het grote publiek, maar het weer liet ons wat in de steek. Gedurende de hele zaterdag en zondag stelde “Jubel-Jette” Christa Hohnhäuser – de organisatrice van het festival – de orgelspelers van over de hele wereld voor op een podium, waarbij ze ook uitleg gaf over de verschillende instrumenten. Christa verwelkomde dit jaar ca. 150 orgeldraaiers uit 13 landen. Onder hen waren Shibaraku Asakusa uit Tokyo en twee spelers uit Chili, met “chinchinera” Olga Carrasco die op een fantastische manier met haar ‘drumstel’ de klanken begeleidde van het orgel van Manuel Ivan Melo. Manuel vervaardigt in Santiago nog steeds cilinderorgels in de stijl van Frati uit Berlijn. Alle andere orgeldraaiers genoten ook meer dan genoeg publieke belangstelling, tot laat in de avond.

’s Avonds verzamelde de hele orgeldraaiersfamilie – en op het Berlijnse festival mag je het begrip “familie” best letterlijk nemen – een diner in de zoo van Berlijn.
Op zondag waren de weersomstandigheden veel beter en onder applaus van de belangstellenden gaven de orgeldraaiers het beste van zichzelf. Op zondag werd ook een klassiek concert gegeven in de kerk zelf. The pastor van de kerk, Martin Germer, verwelkomde de artiesten en alle bezoekers. 14 klassieke nummers van Verdi, Händel, Chopin, Mozart en andere componisten werden op rollen- en zelfs cilinderorgels ten gehore gebracht; Shibaraku uit Tokyo speelde Chopin op een boekorgel en Martin Zumbach uit Zwitserland speelde een melodie van Mozart die hij gearrangeerd had voor zijn zelfgebouwde 36-toets cilinderorgel. Het programma werd met de nodige humor gepresenteerd door Kurt Hohnhäuser en duurde anderhalf uur.

Het internationale festival eindigde officieel op zondagavond 3 juli om 18.00 u. maar er was nog veel te bespreken en veel te drinken na het officiële einde. Wij bevelen een trip naar Berlijn volgend jaar van harte aan!