Matthijs De Ridder - Johnny Claes

18 november 2021: Muziek Mobile - Paul van OstaijenDe poëzie van Paul van Ostaijen zit vol beweging, dans en muziek. De dichtkunst was voor Van Ostaijen een manier om de wereld in beweging te zetten en andersom liet hij zich graag bewegen door allerhande soorten muziek: van volksliedjes tot Bach en van schunnige chansons tot jazz. Zeker in zijn meesterwerk Bezette Stad dansen de woorden regelmatig over de pagina’s op het strakke ritme van de mars, de zwierige klanken van een wals, of de vurige tonen van een tango.

Muziek was overal. Maar wat we tegenwoordig vaak niet goed beseffen, is dat die muziek in Van Ostaijens tijd niet uit luidsprekers schalde, maar vaak werd voortgebracht door pianola’s, dansorgels of orkestrions. Als een liedje niet live gespeeld werd, kwam het vaak uit een mechanisch instrument. Zoals Van Ostaijen schreef in het gedicht ‘Stad’ uit Het Sienjaal werden zijn muziekervaringen vaak in gang gezet door ‘het bevende snikken van een orkestrion’.

MechaMusica en het Paul van Ostaijengenootschap nemen u graag mee naar de café’s en danstenten van weleer. Matthijs de Ridder leidt u rond in het nachtleven van de bezette stad. Peter Holvoet-Hanssen brengt de poëzie van zot polleken en Vera Steenput en Johnny Claes laten de hits van toen herleven op een keur aan draai- en dansorgels.

Voorstelling Muziek Mobile: donderdag 18 november 2021. Deuren 19u30, start 20u00

Plaats van de voorstelling is Arburo’s Place, Baeckelmansstraat 131 C0008, 2830 Tisselt

Je kan je plaatsje reserveren door Vera Steenput een mailtje te sturen: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Er zijn ongeveer 30 plaatsen beschikbaar. Het horecaprotocol wordt gevolgd. Na de voorstelling blijven de orgels voorsfeer en ambiance zorgen.

Bij het opstellen van dit artikel is de juiste toegangsprijs nog niet gekend. Deze zal zeer beperkt zijn.

Ledentoegang

Nog geen account? Stuur een e-mail naar webmaster@mechamusica.be met uw volledige naam (en eventueel lidnummer). Dan maken wij voor u zo snel mogelijk een account aan!

Bezoekers

Vandaag: 34

Totaal: 220399

Ga naar boven