Youtube-logoTot voor kort konden we door de welbekende pandemie (wie durft het woord nog uit te spreken?!) weinig activiteiten organiseren. Om het leed enigszins te verzachten nam onze voorzitter eind vorig jaar het initiatief om als alternatief voor de jaarlijkse MEMU-nieuwjaarsreceptie een COVID-concert op YouTube samen te stellen.

Na wat heen-en-weer-mailen kregen we van vele leden erg leuke en mooie filmpjes binnen, waarvoor onze hartelijke dank!

 Het was een beetje koffiedik kijken of het concept zou aanslaan maar afgaande op de vele positieve reacties kunnen we wel stellen dat het initiatief een succes was dat door velen enorm werd gewaardeerd.

Dit alles vraagt uiteraard om een tweede editie, die we gewoon tot “MEMU Nieuwjaarsconcert” gaan omdopen. Uiteraard is dit enkel mogelijk als we voldoende filmmateriaal binnenkrijgen – vandaar deze oproep.

We streven naar een concert van ongeveer anderhalf uur; als het aantal inzendingen de verwachtingen overstijgt, kan het dus zijn dat we een beetje moeten selecteren.

Heeft u interesse om deel te nemen? Stuur ons dan een filmpje, waarbij u het liefst zo veel mogelijk rekening houdt met de volgende richtlijnen:

Uiteraard beseffen we dat ieder roeit met de riemen die hij of zij heeft, dus we gaan ook niet té kritisch zijn 😉

De geplande datum van uitzending op YouTube is zaterdag 8 januari 2022 om 11.00 u.

Matthijs De Ridder - Johnny Claes

De poëzie van Pau24 november 2021: extra voorstelling "Muziek Mobile"l van Ostaijen zit vol beweging, dans en muziek. De dichtkunst was voor Van Ostaijen een manier om de wereld in beweging te zetten en andersom liet hij zich graag bewegen door allerhande soorten muziek: van volksliedjes tot Bach en van schunnige chansons tot jazz. Zeker in zijn meesterwerk Bezette Stad dansen de woorden regelmatig over de pagina’s op het strakke ritme van de mars, de zwierige klanken van een wals, of de vurige tonen van een tango.

Muziek was overal. Maar wat we tegenwoordig vaak niet goed beseffen, is dat die muziek in Van Ostaijens tijd niet uit luidsprekers schalde, maar vaak werd voortgebracht door pianola’s, dansorgels of orkestrions. Als een liedje niet live gespeeld werd, kwam het vaak uit een mechanisch instrument. Zoals Van Ostaijen schreef in het gedicht ‘Stad’ uit Het Sienjaal werden zijn muziekervaringen vaak in gang gezet door ‘het bevende snikken van een orkestrion’.

MechaMusica en het Paul van Ostaijengenootschap nemen u graag mee naar de café’s en danstenten van weleer. Matthijs de Ridder leidt u rond in het nachtleven van de bezette stad. Peter Holvoet-Hanssen brengt de poëzie van zot polleken en Vera Steenput en Johnny Claes laten de hits van toen herleven op een keur aan draai- en dansorgels.

De eerste voorstelling op 18 november van Muziek Mobile in Arburo's Place is volgeboekt. Je kan nu boeken voor een extra voorstelling op 24 november.

Je kan je plaatsje reserveren door een mailtje te sturen naar het genootschap Paul van Ostaijen: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

De toegangsprijs is € 10,00 Plaats van de voorstelling is Arburo’s Place, Baeckelmansstraat 131 C0008, 2830 Tisselt. Klik op de affiche bij dit bericht voor meer praktische informatie.

Er zijn ongeveer 30 plaatsen beschikbaar. Het horecaprotocol wordt gevolgd. Na de voorstelling blijven de orgels voor sfeer en ambiance zorgen.

 

Decap Gino MutstersHet is intussen een mooie traditie geworden dat orgelliefhebbers eenmaal per maand terecht kunnen in de orgelhal van Gino Mutsters, waar men kan genieten van de muziek van talrijke Decaporgels – gezelligheid gegarandeerd!

De eerstkomende data waarop de gasten kunnen dansen bij en luisteren naar Gino's orgels zijn:

  • zondag 29 augustus 2021
  • zondag 3 oktober 2021
  • zondag 7 november 2021
  • zondag 5 december 2021.

Iedere middag start om 13.00 u. en eindigt om 18.00 u. Het adres is: Stuivezandseweg 48, 4882 NH Zundert. Allen daarheen!

Zaterdag 13 november 2021 kunnen leden tussen 14u00 en 18u00 kennismaken met Arburo’s Place, de nieuwe orgelruimte van Johnny en Carine Claes. Je vindt Arburo’s Place in de omgeving van de A12 tussen Brussel en Antwerpen. Er zijn voldoende zit- en staanplaatsen om te genieten van de muziek of om bij te praten bij een drankje. Aspirant-leden zijn eveneens welkom om de sfeer van een MechaMusica evenement op te snuiven. Je kan dan ook naar huis gaan met het nieuwe cd-pakket dat in een beperkte oplage beschikbaar is.

Adres: Baeckelmansstraat 131 C008, 2830 Tisselt – parkeren doe je best aan de ingang van het terrein.Uitleg over de aanrijroute vind je in de septembereditie van onze nieuwsbrief.

Tentoonstelling "Straatbeeld" in Museum SpeelklokVanaf 9 oktober dompelen kleurrijke orgelbeelden je onder in hun theatrale wereld tijdens de nieuwe tentoonstelling Straatbeeld. Voor één keer stappen zij uit hun rijdende theaters om hun verhaal te vertellen. Kom langs en ontdek de wereld van de orgelbeelden! Meer info: https://bit.ly/2R6l0pX

De tentoonstelling is verlengd tot 9 januari 2022!

Ledentoegang

Nog geen account? Stuur een e-mail naar webmaster@mechamusica.be met uw volledige naam (en eventueel lidnummer). Dan maken wij voor u zo snel mogelijk een account aan!

Bezoekers

Vandaag: 45

Totaal: 223412

Ga naar boven