Tekst en foto's: Uwe Gernert - bedankt, Uwe!

thun2017 1Het 54ste draaiorgelfestival in Thun in Zwitserland Vond plaats tijdens het weekend van 15 en 16 juli 2017. Het motto van het festival was dit jaar “Wij jubileren” en voor de leden van de vereniging begon het jubileum met de inschrijving voor het festival op vrijdag. Zoals gewoonlijk konden de orgels worden opgeslagen in de kelder van het gemeentehuis, op eigen risico van de eigenaars. Op vrijdag om 16 uur besloten de verzamelde orgelspelers de orgels achter te laten, op verzoek van de organisatiecomité (“OK”). Na de algemene vergadering werden alle leden uitgenodigd voor een boottocht op het meer van Thun en een van de zeldzame Zwitserse zeeliederen-koren (https://www.shanty-chor.ch/) voerde een shop op de boot op terwijl we gedurende drie uren rondvoeren op het meer. Aangezien de weersomstandigheden meer dan uitnodigend waren, hadden we een fantastische trip met een uitstekend diner, en een fijne en humoristische speech van een lid van het stadsbestuur, dhr. Peter Siegenthaler, die verantwoordelijk is voor de stadsveiligheid en sociale zaken. Dit alles zorgde voor een goed begin voor alle leden. Het diner werd aan de leden aangeboden door de sponsors van het festival.

Op zaterdagochtend verschenen alle deelnemers Met een blij gezicht aangezien het weer uitstekend was en er geen regen was voorspeld. Zoals gebruikelijk werd aan de deelnemers gevraagd zich in groepen te verdelen en zich op verschillende plaatsen op te stellen.

Dit is een van de kritieke punten van het festival omdat bepaalde groepen orgelspelers zich niet naar een andere locatie verplaatsen dan deze waar ze het voorbije decennium te vinden waren. Het aantal deelnemende orgels dit jaar lag iets lager dan 200 - zoiets werkt enkel als alle orgelspelers zich in groepen organiseren en op een bepaalde afstand van elkaar staan. Persoonlijk ben ik van mening dat 200 orgels wel wat veel is voor de straten van Thun. Komt daarbij dat er meer dan 10 straat- of concertorgels aanwezig waren en dat bij het lokale treinstation ’s werelds grootste mobiele concertorgel was opgesteld, een 125-toets orgel gebouwd door Carl Frei. Laatstgenoemd instrument had enkele technische problemen wat vier vrienden met kleine orgels de mogelijkheid gaf om aan de overkant van de straat te spelen wanneer het grote orgel ‘onderhoud’ nodig had.

thun2017 2

Peter Ochsenbein, een van de leden van het organisatiecomité op zaterdag, zocht enkele orgelspelers die zich met schepen van “Schiffahrt Thunersee” wilden verplaatsen naar enkele aanlegsteigers rond het meer om daar promotie te maken voor het orgelfestival. Mijn vrouw Helga en ik en 2 Zwitserse vrienden besloten daaraan deel te nemen. Het personeel van de boten werd geïnformeerd en we mochten ons gratis verplaatsen met alle schepen op de Thunersee. Zodoende speelden we op enkele pieren. Na onze terugkeer naar de stad speelden we nog wat muziek in de straten van het oude stadsgedeelte. De avondshow werd gepresenteerd door Hans Ruedi Schneider van het organisatiecomité. Het was onvergetelijk omdat de twee Bacigalupo-orgels waarover ik vroeger al sprak nu twee identieke cilinders hebben die door Martin Zumbach werden vervaardigd. De drie nummers op de cilinders werden synchroon gespeeld door Ueli Temperli en Cyril Schulthess. Aangezien het vrij koud was door de wind, was de avond te snel voorbij.

Op zondag was het weer op zijn best: geen wolken en hoge temperaturen van 's morgens vroeg. Daarom was iedereen alweer vroeg op straat. Wij besloten om naar de dienst te gaan die in de kerk van Thun werd gehouden door Pastor Margrit Schwander, die een uitstekende dienst verzorgde met fijne verwijzingen naar de orgelspelers. De draaiorgelmuziek tijdens de dienst werd verzorgd door Axel Stüber uit Berlijn en Esther en Daniel Widmer uit Basel. Nadien werden er ook jubileumtoespraken gehouden in de kerk. Nadat Ueli Temperli zijn 42-toets Bacigalupo had bespeeld, werd het kerkorgel bespeeld door een lid van de Zwitserse familie Fuchs, Markus, die zich uitstekend van zijn taak kweet. De gebroeders Fuchs zijn gespecialiseerd in mechanische muziekinstrumenten (http://www.orgelbaufuchs.ch/). Nadien bespeelden Brigitte Oppliger en Hansruedi Schmidhauser hun orgels bijna perfect synchroon. Het aperitief werd aangeboden door de protestantse gemeenschap van Thun, wat zeer door de orgelspelers werd geapprecieerd. Cyril, Ueli, Brigitte en Hansruedi speelden bij deze gelegenheid nog enkele nummers, vooraleer we allen terug naar de stad gingen om daar onze orgels te laten weerklinken. Wijzelf maakten deel uit van een zeer fijne groep orgelspelers, met René Spinnler en een van zijn zelfgemaakte replica's van de “Ariston” (die kon worden opgemaakt om een kijkje te nemen op de techniek), en Hans Kunz met zijn historische “Manopan” uit Leipzig. Intussen speelden Helga en ik onze orgels en ik bespeelde ook een van mijn historische “Tanzbär”-accordeons. We hadden doorlopend veel belangstelling bij onze instrumenten. Op andere plekken was de publieke belangstelling dit jaar wel wat minder; mogelijk had dat te maken met de weersomstandigheden of een gebrek aan interesse bij het publiek. Er waren alleszins minder toehoorders dan de voorbije jaren.

 Persoonlijk kijk ik er zeker naar uit om deel te nemen aan de 21ste editie van het festival in 2019 en ik kan een bezoek alleen maar van harte aanbevelen!

Bekijk alle foto's op https://photos.app.goo.gl/HTyPqDjkyPRBnQr43.

Affiche BK orgeldraaien 2018

gevraagdenaangeboden

Ledentoegang

Nog geen account? Stuur een e-mail naar webmaster@mechamusica.be met uw volledige naam (en eventueel lidnummer). Dan maken wij voor u zo snel mogelijk een account aan!

Bezoekers

Vandaag: 15

Totaal: 118303

Komende evenementen

Deze gegevens worden louter ter info aangeboden. De redactie is niet verantwoordelijk voor de juistheid van de gegevens.

Ga naar boven