Bezoek de orgels in Helmond!

Mortier HelmondOngetwijfeld hebben velen onder jullie in het verleden al eens een bezoek gebracht aan de Gaviolizaal in Helmond. Met onze vereniging brachten we in het verleden reeds een bezoek aan de collectie tijdens een najaarsreis.

Voor wie het orgelnieuws niet heeft gevolgd: de orgels (waaronder een Mortier en 2 Gaudin-orgels) moeten binnenkort het huidige pand verlaten. Er is zicht op een nieuwe locatie maar de orgels zullen ongetwijfeld een tijdje uit het zicht en het gehoor verdwijnen.
Daarom willen we jullie nog eens de kans geven om – met eigen vervoer – de orgels op de huidige locatie te komen beluisteren, en wel op zaterdag 15 juni 2019 van 13.30 u. tot 17.00 u.
De toegang bedraagt een schamele € 5,00, waarvoor u ook nog koffie of thee en een stuk vlaai krijgt.

Laat deze kans niet schieten!

Aanmelden is noodzakelijk en kan tot woensdag 12 juni 2019 bij Johan Van Oprooy, onze event manager, via eventmanager@mechamusica.be. Vergeet zeker niet om in uw e-mail duidelijk uw naam en het aantal deelnemers te vermelden!


We hopen jullie talrijk te mogen begroeten!

Meer informatie over de orgels, alsook het adres vindt u op https://www.draaiorgelshelmond.nl/.

Tekst: Uwe Gernert - Foto's: Helga Behr, Uwe Gernert

39. International Drehorgelfest BerlinVan vrijdag 6 juli 2018 t.e.m. zondag 8 juli vond in Berlijn het 39ste International Drehorgelfest plaats. Voor mij is dit evenement het hoogtepunten voor orgeldraaiers in Duitsland en ongetwijfeld denken vele anderen er ook zo over. Dit jaar mocht Christa Hohnhäuser, als hoofd van het organisatiecomité, ongeveer 170 orgels en bijna 200 deelnemers uit 12 verschillende landen verwelkomen.

Het festival begon op vrijdag om 12.00 u. - de deelnemers waren toen al present voor een live voorstelling op het podium zodat het publiek al een idee kreeg van wat het de komende dagen mocht verwachten. De meeste internationale vrienden waren al in Berlijn op dat moment en zo luisterden we naar een potpourri van uitstekende 'opvoeringen' met orgeldraaiers en -draaisters uit Estland, Denemarken, Zwitserland en Duitsland. 's Avonds kwamen veel mensen op de Breitscheidplatz dansen op live muziek.

Na de uitgeregende editie van vorig jaar (met dank aan de overvloedige regen) was Berlijn dit jaar zo droog als het maar kon zijn (de burgemeester van de stad had de inwoners overigens gevraagd om de bomen voor hun huis te bewateren!) en zelfs 's nachts daalden de temperaturen niet onder de 20°C - iedereen was dan ook erg opgetogen over de weersomstandigheden. Tijdens de twee en een halve dag dat het festival duurde waren er beduidend meer bezoekers dan vorig jaar. Op de Breitscheidplatz in hart van Berlijn patrouilleerden er voortdurend veiligheidsagenten, wat zeer op prijs werd gesteld door de bezoekers en orgeldraaiers: niemand verloor dit jaar een handtas of mobiele telefoon, wat de voorbije jaren wel eens anders was. De catering op de Breitscheidplatz was zoals gewoonlijk in handen van Harry Thilo Wollenschlaeger, die ook de officiële verantwoordelijke was voor het festival.

Op zaterdagochtend was de Kurfürstendamm voorbehouden voor een parade van alle soorten cilinder- en rollenorgels. Deze parade werd traditiegetrouw voorbereid vanaf 10.00 u., wanneer de deelnemers zich van de Breitscheidplatz verplaatsten naar het verzamelpunt voor de parade in de Bleibtreustraat. Vele toeristen en inwoners van Berlijn bekeken deze wandeling naar het verzamelpunt met veel belangstelling en de orgelspelers deden hun best om het publiek intussen te entertainen. Het défilé liep van 11.00 u. tot 12.00 u. en werd zoals gewoonlijk geleid door een paardenkoets met de districtsburgemeester van Berlijn-Charlottenburg Reinhard Naumann en Margot Wolf, de oudste orgeldraaister (inmiddels 103 jaar oud!).

Na deze parade vermaakten de draaiers het publiek op de Breitscheidplatz, rond de herdenkingskerk en in de omliggende straten. Alle deelnemers werden nadien op het podium geroepen en werden aan het publiek voorgesteld door Christa Hohnhäuser. Dit is een zeer populaire deel van het festival omdat mensen die geïnteresseerd zijn in orgels veel verschillende instrumenten op het podium te horen krijgen. 's Avonds werd het publiek vermaakt met muziek uit de jaren 1950 door de band "Cool Cats", terwijl de meeste orgelspelers een verrassingstrip maakten op een boot op de "Tegeler See".

Op zondag werd volgens de traditie om 15.00 u. een concert gehouden in de herdenkingskerk, gepresenteerd door Kurt Hohnhäuser. Het programma omvat 20 klassieke en moderne stukken, gespeeld door artiesten van over de hele wereld. Zoals elk jaar verwelkomde de pastoor van de kerk, Martin Germer, alle artiesten en bezoekers op een zeer hartelijke manier. Zijn toespraak ging over vriendschap tussen verschillende mensen en werd zeer geapprecieerd. Nadien speelden draaiers uit Duitsland, Zwitserland, Oostenrijk en de USA werken van Strauss over Händel tot Pachelbel, alsook enkele populaire stukken. Nadien werden de bezoekers uitgenodigd om mee te zingen bij enkele nummers. Alweer bedankt, Kurt, om alles op jouw humoristische manier in goede banen te leiden!

Het internationale festival eindigde officieel op zondag 8 juli 2018 om 18.00 u. Nadien vonden vele vrienden een plaatsje om verder te discussiëren. Volgend jaar zijn we zeker weer van de partij en we kunnen een trip naar dit evenement enkel van harte aanbevelen!

Bekijk de foto's van Uwe en Helga via deze link of klik op de foto hierboven.
Markus Bürgler plaatste ook een leuk videoverslag op YouTube:

Ledentoegang

Nog geen account? Stuur een e-mail naar webmaster@mechamusica.be met uw volledige naam (en eventueel lidnummer). Dan maken wij voor u zo snel mogelijk een account aan!

Bezoekers

Vandaag: 42

Totaal: 143358

Ga naar boven